Ersta Sköndal högskolas logotype

MENY

2016-11-24

Linn Johansson, talesperson för Refugees Welcome Stockholm och Jan-Håkan Hansson, juryordförande för Bengt Börjesonpriset

Bengt Börjesonpriset delades ut till Refugees Welcome Stockholm

Den 22 november mottog Refugees Welcome Stockholm Bengt Börjesons pris för viktiga insatser på det sociala området. Priset instiftades av Ersta Sköndal högskola 2015 till minne av Bengt Börjeson.

Priset delades ut i samband med ett seminarium på Ersta Sköndal högskola med titeln "Att våga och att göra – att stå upp för mänskliga rättigheter i ord, tanke och handling".

Här är det tacktal som Linn Johansson läste upp vid prisutdelningen.

Tacktal

Tack för att jag får vara här idag, och tack för att vi på Refugees Welcome Stockholm får ta emot Bengt Börjesson-priset. Det här priset tas emot av alla de volontärer som är med, och har varit med i vår organisation.

Flera tusen personer har engagerat sig i vårt arbete med att på olika sätt hjälpa människor på flykt, nyanlända. Alla har sin erfarenhet, sin berättelse. Jag vill börja med att läsa för er vad en av våra volontärer Walid har skrivit.

Nu har det gått 1 år sen civilsamhället samlades på Centralen för att hjälpa människor på
flykt. Flykt från krig. Flykt från bomber. Flykt från blod. Flykt från rädsla. Flykt från osäkerhet.

Nu har det gått 1 år sen många av Stockholms invånare samlades, enades som en stor stark
hand och sträckte ut handen till människorna på flykt och erbjöd mat, kläder, sömn, trygghet, gemenskap, glädje, respekt, hopp, kärlek och säkerhet.

Nu har det gått 1 år sen en av Stockholms invånare gav sin sömn åt en familj på flykt vilka inte fått sova ordentligt på tre veckor. En annan gav mat åt en man som känt konstant hunger, dygnet runt, i en månad.

Nu har det gått 1 år sen en kvinna från Stockholm kramade om en kvinna, som med sin åtta månader gamla bebis varit tvungen att korsa ett hav, i en båt som var överfylld fyra gånger sin kapacitet. På Centralen brast hon ut i gråt eftersom hon inte klarade mer.

Nu har det gått 1 år sen en ungdom lekt och sprungit runt med tre små barn. Barn som inte känt eller sett någon glädje eller skrattat i över två månader. Barn som inte känt någon glädje eftersom det inte funnits något att glädjas över.

Nu har det gått 1 år sen flera personer, varje dag, stod nere vid perrongen till tåget och välkomnade dem till Stockholm, till Sverige, och sa på arabiska: "Oroa er inte. Ni är trygga nu. Ni är i säkerhet. Vi finns här bara för att hjälpa er"

Nu har det gått 1 år sen människor offrade sin sömn, tid, energi, mat, hälsa, jobb och stod vid Centralstationen i 6, 10, 14, 20, 24, 28 timmar med ett mål - att ge så många som möjligt mat, kläder, sömn, trygghet, kärlek, glädje och säkerhet.

Nu har det gått 1 år sen Refugees Welcome Stockholm spontant bildades av Stockholms underbara själar.

Nu har det gått 1 år sen vi skapade svensk historia. Historia som vi alla varit delaktiga i. Historia som kommande generationer kommer att få läsa om, och lära ifrån. Vårt arbete har fortsatt. De politiska vindarna har förändrats men vårt arbete har fortsatt. Idag arbetar hjälpa nyanlända att känna sig välkomna till Sverige, och till Stockholm. Vi skapar förutsättningar för möten mellan människor och vi fortsätter outtröttligt med att försöka påverka våra makthavare att stå upp för en medmänsklig och generös migrationspolitik.

Tack för priset!

Tack för uppmärksamheten och för det ekonomiska bidraget som hjälper oss att fortsätta vår verksamhet framöver.

Tack!

Senast uppdaterad: 2016-11-28.

Kontakt

Ersta Sköndal Bräcke högskola
Tel:
08-555 050 00
Frågor om antagning och studier: utbildningsstod@esh.se
Uppdragsutbildningen: uppdrag@esh.se
Biblioteket: biblioteket.ersta@esh.se
biblioteket.skondal@esh.se

Övriga frågor: info@esh.se 

FAKTURAADRESS
Ersta Sköndal Bräcke högskola AB
FE1208-PAA06101 Scancloud
SE-831 90 ÖSTERSUND

E-faktura mejlas till:
esbh@pdf.scancloud.se

Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, 418 04 Göteborg   

Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm

Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal

Webbplatsen

Följ oss på sociala medier

 

Lokala Facebookgrupper på högskolan

Biblioteket 
Kyrkomusikerutbildning
Uppdragsutbildningen

Copyright © 2021 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade