MENY
Föräldrar som har mist en son eller dotter genom suicid riskerar att utveckla psykisk ohälsa som kan bli långvarig och i värsta fall livshotande. Trots risken för en negativ hälsoutveckling saknas kunskap om föräldrarnas behov av professionell hjälp efter ett barns suicid. Vi vet idag väldigt lite om vilka interventioner som är hjälpsamma efter ett barns suicid och hjälpen som erbjuds beror på vem man har tur eller otur att träffa samt under vilken tid på dygnet som dödsfallet sker. Att möta en förälder som förlorat sitt barn genom suicid kan vara svårt och såväl förlustdrabbade och kliniker efterfrågar rekommendationer som kan användas som stöd. En anledning till att det saknas forskning inom detta område är att forskning som inkluderar traumatiserade personer ofta hindras av rädslan för att personerna ska ta skada av kontakten, ett annat skäl är metodologiska svårigheter. Projektet startade därför med att utveckla en metod för att på ett etiskt- och metodologiskt sätt kunna genomföra en populationsbaserad studie med fokus på suiciddrabbade föräldrars psykiska ohälsa och behov av professionellt stöd.
Det övergripande syftet med vår forskning är att ta fram kunskap som kan användas för att förbättra den professionella vården till suiciddrabbade föräldrar.
Metod
Vi skapade hypoteser, frågeformulär och ett etiskt protokoll för kontakt- och forskningsdeltagande i kvalitativ förstudie som inkluderade 46 suiciddrabbade föräldrar. Därefter identifierade vi samtliga föräldrar som förlorat ett barn (ålder 15-30 år) genom suicid under åren 2004 till 2007 och en matchad (1:2) kontrollgrupp av icke-förlustdrabbade föräldrar via populationsregister. Kontakt etablerades med 1410 av 1423 föräldrar och 666 (73%) förlustdrabbade och 377 (74%) icke-förlustdrabbade föräldrar deltog i studien genom att besvara respektive frågeformulär.
Hypotesprövningar pågår och fram till dagens datum har åtta artiklar publicerats, sex från föräldrastudien och två från syskonstudien. För detaljerade resultat vänligen se artiklar på DIVA.
Resultat
Våra tolkade resultat som bygger på föräldrastudien och resultat från tidigare studier antyder att föräldrar som har mist en son eller dotter genom suicid:
Vidare antyder våra forskningsresultat och tidigare forskning att:
Tidsperiod:
Kontaktperson: Pernilla Omérov
Övriga medarbetare/projektgrupp: Ullakarin Nyberg, Karolinska Institutet, Bo Runeson, Karolinska Institutet, Gunnar Steineck, Göteborgs Universitet, David Titelman, Karolinska Institutet, Atle Dyregrov, Senter för Krisepsykologi
Forskningsområde: Institutionen för vårdvetenskap – Forskning inom huvudområdet vårdvetenskap
Projektstatus: Pågående
Kontakt
Ersta Sköndal Bräcke högskola
Tel: 08-555 050 00
Frågor om antagning och studier: utbildningsstod@esh.se
Uppdragsutbildningen: uppdrag@esh.se
Biblioteket: biblioteket.ersta@esh.se
biblioteket.skondal@esh.se
Övriga frågor: info@esh.se
FAKTURAADRESS
Ersta Sköndal Bräcke högskola AB
FE1208-PAA06101 Scancloud
SE-831 90 ÖSTERSUND
E-faktura mejlas till:
esbh@pdf.scancloud.se
Campus Bräcke
Diakonivägen 10A
Box 21062, 418 04 Göteborg
Campus Ersta
Stigbergsgatan 30
Box 11189, 100 61 Stockholm
Campus Sköndal
Herbert Widmans väg 12
Box 441, 128 06 Sköndal
OM HÖGSKOLAN
Genvägar
Webbplatsen
Copyright © 2021 Ersta Sköndal Bräcke högskola. Alla rättigheter reserverade